Woord van het jaar. Let op je taal!

Het einde van kalenderjaar 2022 nadert. Hoog tijd voor de obligate lijstjes, rangschikkingen en populariteitsverkiezingen. Met woord en taal is het niet anders. Gelukkig maar, dé perfecte manier om aan te tonen dat taal leeft en flexibel is. Dat we nog altijd het juiste woord zoeken om uit te drukken hoe we ons voelen. En als het woord nog niet bestaat, dan vinden we er gewoon zelf één uit.
De woorden van het jaar 2022: in deze blog leer je het kinder- en tienerwoord van het jaar, ontdek je waarom het woord ‘vrouw’ zo belangrijk was in 2022 en tot slot krijg je de kans om zelf nieuwe woorden uit te vinden!

Aan het einde van de blog ben je helemaal mee met de nieuwste woorden van het jaar.
Of net niet, want binnen twee weken zijn we al 2023… een nieuw jaar voor nieuwe woorden.

Kinder- en tienerwoord van het jaar 2022

Ik waag mij er zelf niet aan, aan jongerentaal. Zou nogal geforceerd overkomen. Maar er lopen hier wel twee tieners rond in huis. Hoewel lopen, meestal is het eerder hangen… Hun taal is bij uitstek een digi-taal en zeker internationaal. Ideaal om snel en online te kunnen communiceren via berichten op WhatsApp, Snapchat, Twitch, PlayStation,…
Zo kort mogelijk en makkelijk uit te spreken.

Op 12 december 2022 maakte MNM het kinder- en tienerwoord van het jaar 2022 bekend: Slay en Smash!
Het kinderwoord slay  betekent ‘ziet er top uit, you killing it of boenk erop’. Op die laatste manier zeg ik het ook meestal: ‘boenke derip’. Maar kinderen hadden er duidelijk een ander woord voor nodig.
Wie zal ze tegenspreken? ‘Tegenspreken’, nog een kanshebber voor kinderwoord van het jaar, toch?

Het tienerwoord smash betekent mooi, sexy. Pass betekent het tegenovergestelde: niet mijn type. Ik kende die twee woorden als termen uit het tennis en volleybal. Nu krijgen ze wel een andere betekenis.
Handig om te weten als je nog eens een match bijwoont als supporter.

Gelukkig krijgen volwassenen ook de kans om hun eigen woord van het jaar te kiezen.
Stemmen kan nog tot 19 december om 17u via deze link.

Internationaal woord van het jaar: woman

Geen uitzonderlijk woord, zelfs dagelijks te horen. Zéér frequent zelfs dit jaar. En dat was net de reden voor dictionary.com om woman – vrouw dus – te kiezen als woord van het jaar. De zoekopdrachten voor dit woord stegen met maar liefst 1400%. 14 x zoveel als voorheen dus. Opmerkelijk. Deels te verklaren door maatschappelijke en sociale evoluties dit jaar: de protesten in Iran, het einde van nationaal recht op abortus in de Verenigde Staten,… Maar ook het overlijden van Queen Elizabeth en het tennispensioen van Serena Williams.
Maar vooral te bekijken in het licht van groeiende interesses, discussies  en ontwikkelingen in gender en identiteit.

Geen nieuw woord nodig dus, maar wel de betekenis en definitie die aan een woord gekoppeld zijn, worden scherper gesteld.

Het ontbreekwoord op Radio 1

Waar ze wel elke week expliciet op zoek gaan naar nieuwe woorden is het radioprogramma ‘Nieuwe feiten’ op Radio 1. Elke woensdag tussen 12u en 13u zoekt Rick de Leeuw een nieuw woord dat een gevoel, een moment of een gebeurtenis ‘vertelt’. Iets waar nog geen specifiek woord voor bestaat dus. Intussen is er al een uitgebreid ‘ontbreekwoordenboek’ opgebouwd. Interessant om eens in te snuisteren. Misschien vind je er wel al een woord om iets uit te drukken voor wat je tot nu toe niet lukte…

En het beste is, als luisteraar kun je zelf een woord verzinnen voor het gemis van de week. Daar zitten altijd wel pareltjes tussen. Slechts één luisteraar krijgt eeuwig roem – een week lang – voor het ontbreekwoord van de week. Zeker eens luisteren. En haalt jouw woord het uiteindelijk niet?

Boeie!