Verbhaal wordt Lettersmid

Twee jaar Verbhaal. Lang leve Lettersmid!

Twee jaar geleden nam ik de beslissing om freelance copywriter te worden in bijberoep. Op 20/02/2020 kreeg ik mijn BTW nummer. Niet dat ik blij was om nog meer BTW en sociale bijdragen te mogen betalen. Wel omdat ik mij creatief kon uitleven in uitdagende opdrachten.

En het zijn al twee boeiende jaren geweest…

What’s in a name

Waarom ik mijn eigen bedrijfsnaam veranderde lees je op mijn website. De betekenis achter mijn eerder zeldzame familienaam biedt mij meer kansen om een persoonlijk verhaal op te bouwen rond mijn activiteiten. Toen ik twee jaar geleden begon, lag de focus vooral op webteksten schrijven.

Verhalen met woorden dus, vandaar de samensmelting van verbaal en verhaal tot mijn bedrijfsnaam Verbhaal. De beginletters van mijn voornaam en familienaam waren handige aanknopingspunten.

Virtuele etalage

De voorbij twee jaar ging echter een nieuwe wereld voor mij open. Een website is wel meer dan teksten. Achter dat scherm zit een onderneming of een product met een verhaal. Ik kwam in contact met boeiende, gedreven ondernemers. Je leert mensen kennen in hun zoektocht om continu hun zaak en producten in de kijker te plaatsen. Een website is maar een klein deel van hun virtuele etalage. Maar wel een heel belangrijke.

Het is maar een woord

Eén van mijn eerste opdrachten bracht de bal aan het rollen: een bedrijfsnaam zoeken voor een stoffenwinkel. Die uitdaging wakkerde de passie voor taal nog meer aan: inspiratie zoeken in archieven, vakjargon, etymologie, dialecten en oude (vertaal)woordenboeken. Heel wat bronnen werden, geheel in het thema, letterlijk opnieuw van onder het stof gehaald.

Sindsdien mocht ik nog meer enthousiast startende ondernemers helpen aan een nieuwe merknaam, bedrijfsnaam en productnaam. Ik bied altijd een aantal alternatieven aan. Een optie met een oerdegelijk Vlaams woord of een subtiele aanpassing ervan zit er steevast bij. Heerlijk retro, daar hou ik wel van. Het ambachtelijke ‘smid’ in Lettersmid is er zeker een verwijzing naar. Met dank aan de oorsprong van mijn familienaam. Het deed mij besluiten om verder te gaan met een nieuwe bedrijfsnaam. Vanaf nu is het Lettersmid.

Storytelling

Net zoals Lettersmid mij de kans geeft om een persoonlijk verhaal op te bouwen rond mijn schrijversactiviteiten, denk ik graag mee met mijn klanten om aan storytelling te doen over hun onderneming en producten. Een verhaal opbouwen rond iets zorgt er nu eenmaal voor dat de boodschap langer blijft hangen. Er komt elke dag veel informatie en reclame op iedereen af. Je moet telkens opnieuw opvallen. Herkenbaarheid helpt daar enorm mee. Dagdagelijkse situaties gebruiken, oplossingen bieden voor concrete problemen. En dat kunnen omzetten in duidelijke taal op maat van je doelgroep.

De lijn trekken

Vanaf mijn zes jaar trok ik mijn overall en mijn laarzen aan om mee te rijden in de vrachtwagen, kraan of bulldozer van de familiale bouwfirma. Daar zie je in de eerste plaats nonkels en tantes, neven en nichten. Aan de hardwerkende ondernemer denk je niet meteen. Nochtans waren ze al vroeg de baan op. Of ze waren te vinden in de ‘hangaar’ waar er herstellingen moesten gebeuren aan het rollend materieel. Lassen en metaalbewerking. De smid was niet veraf…

In die twee jaar dat ik nu freelance copywriter ben, heb ik nog meer hardwerkende, enthousiaste ondernemers gezien. Die vol passie een eigen zaak opbouwen. Die constant verschillende bordjes hoog houden: winkel inrichten, aankopen doen, klanten helpen, administratie bijhouden, evenementen organiseren, service na verkoop onderhouden, leveranciers bezoeken,….

En daar komt dan nog een website bij, sociale media onderhouden, online bestellingen beheren,… Technologie helpt ons, maar het gaat zeker niet vanzelf! Op een zeker moment moet je de lijn trekken tussen wat je zelf nog aankunt en wat je beter uit handen geeft aan specialisten. Lettersmid kan je helpen om die lijn te trekken. En om één lijn te trekken in je teksten op website, sociale media, drukwerk, nieuwsbrieven,… Een duidelijke lijn die jouw boodschap herkenbaar en aantrekkelijk maakt.

Teksten schrijven staat soms onderaan het lijstje van af te werken taken. Nochtans zijn ze levensbelangrijk om jouw doelgroep te bereiken. Voor SEO (search engine optimization) zijn ze zelfs cruciaal om hoog te scoren in Google.

Daarom: wil je specifieke hulp voor een paar teksten? Of geef je liever de volledige storytelling uit handen? Lettersmid luistert naar je noden en maakt een voorstel op maat om jou te helpen. Iedereen is uniek, iedereen heeft zijn eigen talenten. Bij mij is dat teksten schrijven. Ik help je graag, zodat je zelf meer tijd hebt om je eigen talenten te ontwikkelen.

Tot binnenkort!

Mail: bram@lettersmid.be